TeleTOP en onderzoek op Universiteit Twente

Citation
, XML
Auteurs

Abstract

In het voorjaar van 1998 werd TeleTOP ontwikkeld door de faculteit Onderwijskunde op de Universiteit Twente in Nederland. Open standaarden, zoals SCORM, IEE-LOM en Dublin Core werden tijdens het begin van het ontwerp geimplementeerd om hergebruik te ondersteunen. Tevens werd er onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit en efficientie van de toepassing van dergelijke open standaarden. Het was niet de eerste ELO die werd gebruikt, maar het was de eerste leeromgeving waar de docenten zelf cursussen kunnen maken zonder ICT-kennis. Kern van de leeromgeving was en is de overzicht van werkzaamheden “Het rooster”, waar de docent de activiteiten per week kan organiseren. Sinds 1998 is de look en feel is volledig veranderd en de ELO heeft veel meer functionaliteiten. Modules als Digitaal Portfolio, toetsmodule en Assessmentcenter zijn ontwikkeld om competentiegericht onderwijs beter te ondersteunen.

In het voorjaar van 1998 werd TeleTOP ontwikkeld door de faculteit Onderwijskunde op de Universiteit Twente in Nederland.  TeleTOP is een acroniem voor “TeleLeren Toegepaste Onderwijskunde Project” Open standaarden, zoals SCORM, IEE-LOM en Dublin Core werden tijdens het begin van het ontwerp geimplementeerd om hergebruik te ondersteunen. Tevens werd er onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit en efficientie van de toepassing van dergelijke open standaarden. Het was niet de eerste ELO die werd gebruikt, maar het was de eerste database georienteerde online leeromgeving waar de docenten zelf cursussen kunnen maken zonder ICT-kennis. Kern van de leeromgeving was en is de overzicht van werkzaamheden “Het rooster”, waar de docent de activiteiten per week kan organiseren. Sinds 1998 is de look en feel is volledig veranderd en de ELO heeft veel meer functionaliteiten. Modules als Digitaal Portfolio, toetsmodule en Assessmentcenter zijn ontwikkeld om competentiegericht onderwijs beter te ondersteunen.

De leeromgeving is gebaseerd op Lotus Notes Domino, een ontwikkelplatform van IBM voor webbased Services. TeleTOP is voor verschillende promotietrajecten als instrument gebruikt om onderzoek te ondersteunen. Daarnaast is het object van onderzoek zelf geweest. Zie onder andere dissertaties van Fisser (2001), Winnips, (2002), De Boer (2004), Strijker (2004) en Gervedink Nijhuis (2005).